En taas ole aikoihin kirjoittanut, mutta nyt on pakko. Voin niin järjettömän pahoin, että ihan oikeasti fyysisesti oksettaa. Ja ihan vain siksi, että erehdyin taas vaihteeksi selvittämään netistä hivenen tarkemmin, kuinka julma ihminen voikaan olla. En ymmärrä, miten voi kukaan olla niin vieraantunut luonnosta ja elämästä, että kiduttaa viattomia eläimiä vain huvikseen...

Aasian karhujen sapen keräämisestä olen jo aiemminkin lukenut, mutta taas riipii ihan yhtä syvältä katsella noita. Voi kun olisikin rahaa, ja voisi auttaa noita karhuja. Kuolemakin olisi niin paljon armollisempi kuin elämä noin. http://www.aasiankarhutarhat.com/

Katsokaa ihmeessä. Miten kukaan pystyy tekemään millekään eläimelle mitään tuollaista? Käsittääkseni on tieteellisesti tutkittu, että eläimetkin kykenevät tuntemaan kipua, tuskaa ja jopa joitakin vähemmän fyysisiä tunteita. Kuinka paljon eläin kärsii ollessaan kahlittuna 15 vuodeksi pieneen häkkiin, jossa parhaimmillaan kasvaa jopa kiinni häkkiinsä? En edes halua ajatella.

En tiedä, kannattaisiko noita karhuja todellisuudessa edes yrittää pelastaa. En usko, että on karhullekaan helppo juttu siirtyä elämään normaalia karhun elämää tuollaisen kidutuksen jälkeen. Kuinka suuri stressi se on? Lopetettu eläin ei ainakaan enää pääsisi kärsimään. Toisaalta, pelastetut karhut ja niiden kohtaloiden levittäminen saattaa hyvällä tuurilla todellisuudessa valistaakin ihmisiä. Kenties edes joku niiden takia jättää ostamatta shampoon, jossa on aineena (täysin ilman syytä) karhulta julmasti lypsettyä sappinestettä. Tai ehkä edes joku jättää käyttämättä hyväkseen "luontaislääkitystä", joka todellisuudessa saadaan aikaan kaikkea muuta kuin luonnollisesti.

 

Tuota asiaa tutkaillessa onnistuin jotain kautta eksymään myös sivustolle, jossa kerrottiin haiden evästyksekstä. Haineväkeittohan on varsinkin Aasian maissa hyvin suurta herkkua, ja sen uskotaan parantavan ties mitä tauteja - mikä siis ei pidä paikkaansa. Jo itsessään se, että hai-lajeista äärimmäisen moni on kuolemassa sukupuuttoon olisi loistava syy lopettaa koko hain käyttäminen ruoka-aineena, mutta vielä enemmän vihaksi pistää se turha kidutus, mitä tuon ruuan takia harjoitetaan. Tuskin kukaan toivoisi lapselleen tai ystävälleen samanlaista kuolemaa kuin millainen haita odottaa, jos se eviensä takia jää pyydykseen. Jalat ja kädet vain irti ja ruho mereen kuolemaan. Kuulostaa niin ihanan idylliseltä ja kauniilta.

Mä niin kiehun tämän takia. Itkettää. En tiedä otanko asiat liiankin tunteella, mutta minulla ei todellakaan riitä minkäänlainen ymmärrys eläinten turhalle kiduttamiselle. Ihminen pärjää aivan varmasti ilman haiden eviä samoin kuin ilman karhujen sappinestettäkin. Jos ei pärjäisi, tuskinpa meitä täällä olisikaan (mikä itseasiassa olisi paras ratkaisukin, ainakin luonnon ja eläinten kannalta).

Milloinkohan tämä maailma ei enää kestä ihmisen kuormitusta? Vaikka en sinänsä uskokaan mihinkään yliluonnolliseen, niin pikkuhiljaa alan elätellä toiveita, että luonto löisi ihmisen. Öljykatastrofit, normaalin elämän saasteet, ydinjätteet, muovilautat valtameressä... Ihmisen loppumaton usko siihen, että maailma on olemassa vain häntä varten. Eläimet ovat vain jotta ihminen voisi elää leveästi, käyttää eläimiä mihin ikinä haluaa ja sen jälkeen heittää pois. Ei näin vain voi jatkua loputtomiin. Jossain vaiheessa tulee raja vastaan, eikä maapallomme enää jaksa tällaista.

Sitä odotellessa.