Minun pitäisi olla jo nukkumassa, mutta teen nyt poikkeuksen ja kirjoitan näistä ah-niin-ihanista nykyajan teineistä.

Olin tosiaan tänään iltavuorossa Filmtownissa. Onhan se toki tiedettyä, että lauantai-illat ovat levottomia, vaikka kyseessä on sinällään niinkin rauhallinen paikka kuin Varisto. Sen lisäksi että on kiirettä, on joka viikonloppu niitä hankalia asiakkaita ja ikäviä tilanteita.

Tänään kyllä päästiin ikävissä tilanteissa ehkäpä korkeimpaan tulokseen minun työurani ajalla. Puoli kymmenen aikaan (huom., noin 21:30!) sisään kirjaimellisesti ryntäsi lauma ehkä 10-15-vuotiaita irmapettereitä. Oli siellä yksi ehkäpä suurinpiirtein kolmivuotias taaperokin matkassa isosiskonsa kanssa. Katselin aikani kun pitivät hirvittävää meteliä ja säntäilivät milloin mihinkin suuntaan, eivätkä todellakaan käyttäytyneet sivistyneesti. Sekä kieli että käytöstavat tosiaan olivat jotain harvinaisen kamalaa katseltavaa.

Vähän aikaa katseltuani parin pojan karkkien keruuta, menin kohteliaasti mainitsemaan, että karkkipurkkien kannet tulee laittaa kiinni perässään, jottei niihin pääse mitään ylimääräistä sekaan. Siihen asti kaikki vielä meni ihan mallikkaasti, poijjaat jopa tottelivat kiltisti.

Sen jälkeen sitten helvetti olikin irti. En suostunut vuokraamaan laumalle k-15 elokuvaa, kun heillä ei ollut mitään millä todistaa ikänsä. Filmtowneissahan on hyvin tarkat ohjeet siitä, että elokuvia ei saa vuokrata ikärajaa nuoremmille henkilöille - ja siitä säännöstä on todella pidettävä kiinni. No, se joukkion ainut tyttö sitten sanoi poikalaumalle, että okei, lähdetään, ei saada vuokrattua tuota. Muutama sieltä lähtikin. Loput sitten alkoivat "leikkiä hippaa", huutaa, tapella, onnistuivat siinä yhden elokuvahyllynkin irrottamaan jotenkin, ja parista karkkipurkista irtosivat kannetkin kokonaan. Siinä vaiheessa kun käytös alkoi oikeasti jo häiritä (sekä minua että asiakkaita) todella paljon, korotin himpun verran ääntäni, sanoakseni, että leikkipuistot löytyvät jostain aivan muualta, ja että niihin saa kyllä mennä leikkimään, mutta että Filmtownissa on käyttäydyttävä kunnolla, tai sinne ei ole mitään asiaa.

Pahasti mulkoillen ja edelleen huutaen ja riehuen nämä ihanat Suomen tulevaisuuden toivot lähtivät sitten ulos - vain tullakseen suunnilleen vartin päästä takaisin jatkamaan riehumista. Siinä kohdin oikeasti paloi hermo, ja karjaisin jotain tyyliin "nyt joka iikka ulos, ellette halua täyttä porttikieltoa tänne". Huh, että olikin raivostuttavaa katsoa keskenkasvuisten törkeää käytöstä ja kuunnella sitä harvinaisen tökeröä kielenkäyttöä. Myös ne hiuksista repimiset ja vaatteissa roikkumiset ja kaikki fyysinen käsiksikäyminen kaveriin oikeasti sai veren kiehumaan hivenen turhan kuumana. Saatuani vuokraamon sitten tyhjäksi (niin näistä riehujista kuin maksavista asiakkaistakin), käväisin ulkona katsomassa. Kappas kummaa, siellähän ne irmapetterit riehuivat, tappelivat, huusivat, heittelivät toistensa pyöriä (!!!) ja käyttäytyivät muutenkin aivan järkyttävällä tavalla. Tämä noin kolmevuotias lapsukainen katseli vierestä ja imi itseensä oppia "isojen" käytöksestä.

Häädinpä lapsukaiset sitten vielä parkkipaikaltakin, totesin ettei siihen ole mitään asiaa tulla riehumaan enää, tai muuten ei hyvä heilu. Lähtivät kuin lähtiväkin, mutta päästessäni töistä, huomasin, että autoni huurustuneisiin ikkunoihin oltiin kirjoiteltu kaikenmoista, mistä en onneksi saanut mitään selvää. Nauratti vain sinänsä, että eivät uskaltaneet minulle tulla sanomaan mitään, vaan vain autooni kirjoitella. Ehkä kuitenkin hyvä niin.

Mutta tosiaan, tämä taas kyllä sai minut niin ihmettelemään tätä nykymeininkiä. Miksi ihmeessä sellainen kolmivuotias taapero on kymmenen aikoihin ulkona sellaisessa porukassa? Mitä edes ne n. 10-vuotiaat tekevät hillumassa parkkipaikoilla siihen aikaan? Olen elänyt siinä käsityksessä, että sen ikäiset ovat vielä lapsia, joiden ei todellakaan tarvitsisi pyöriä sellaisissa paikoissa myöhään illalla - saatikka sitten huutaa ja huoritella kavereitaan ja käyttäytyä muutenkin aivan törkeään tapaan.

Jotenkin tuli jopa hivenen sääli niitä lapsia. Ei mahda olla kovin hyvät eväät elämään, jos ei sen vertaa opeteta kuria ja muiden kunnioitusta, että yhtään osattaisi käyttäytyä. Elämä osaa olla aika kovaa niille, jotka eivät tähän yhteiskuntaan ja näihin sääntöihin sopeudu.

Olisi vain kiva tietää, mitä niiden lasten vanhemmat tekivät lastensa terrorisoidessa työtäni. Tiesivätkö kersojensa pyörivän ulkona, tiesivätkö siitä karmeasta käytöksestä ja typeryydestä? Jos tiesivät, mikä ihme siinä on syynä, että sellainen saa jatkua? Ja miten olisi mahdollista, että vanhemmat eivät tietäisi, että jälkikasvu luuhaa jossain ulkona? Näin karkeasti ottaen voisin sanoa, että 10-, tai edes 15-vuotiaan paikka ei ole kymmenen jälkeen missään ulkona ilman minkäänlaista kontrollia. Ainakaan jos vastuuta omista tekemisistä ei osata ottaa sen vertaa, että ei hajotettaisi paikkoja tai tuhottaisi muiden omaisuutta.

Tämä pullamössökulttuuri alkaa oikeasti tulla jo korvista ulos. Jotain kuria pitäisi saada näihin nykyteineihin. Yksnkertaisesti tuollainen peli ei vain vetele - ei todellakaan voi olla niin, että ihanat teinikakarat saavat pyöriä missä haluavat, milloin haluavat ja tehdä mitä tahansa kenelle tahansa. Voitaisiin vaikka aloittaa siitä vanhempien kunnioituksesta. Yhdenkään kakaran ei pitäisi kehdata haistatella aikuiselle, eikä olla kuin mikäkin hirviöpenska, jonka "ei tarvitse" tehdä yhtään mitään mikä ei huvita. Herranjumala sentään, vanhemmanhan pitäisi olla se auktoriteetti, jota kunnioitetaan ja jota ei uhmata haistatellen ja vähätellen.


Huh, sainpas avautua... Nyt voisi painua unille. Huomenna taas töihin katsastamaan, saapuuko paikalle moinen lauma taas.