http://www.iltalehti.fi/helsinki/2009092110287892_hi.shtml

Voi ei, tätä koiramaailma vielä kaipasikin! Kamala uutinen. Nytpä sitten tietää, että jokaista hallinnassakin irti kulkevaa koiraa katsotaan entistä pahemmin kieroon, hihnassa kulkevia koiria väistetään entistä useammin toiselle puolella katua ja kaikkien koirien maine kärsii entistä pahemmin. Viimeaikoina näitä uutisia on vain ollut aivan liikaa: on ihmisiä raadelleita koiria, eri eläinten kimppuun hyökänneitä, hallitsemattomasti vapaana sinkoilevia räksyttäjiä jotka säikyttelevät lapsia... Sitten ihmetellään, miksi hiihtäjät, lenkkeilijät, marjastajat ja sienestäjät pelkäävät ja karsastavat koiria - varsinkin niitä suuria ja "pelottavia", vaikka kuinka olisivat hallinnassa ja hyvätapaisia.

Pikkuisen enemmän saisivat koiranomistajatkin kyllä kantaa vastuuta. Kenen muun vastuulla koirien maine ja tulevaisuuden sääntely koirienpidon kannalta on? Pakolliset kuonokopat, kielletyt rodut, täysi vapaanapitämiskielto sun muut tuskin ovat ensimmäisiä tavotteita koiranomistajille. Okei, tuon uutisen pohjalta on lähes mahdoton sanoa todellista tilannetta, enpä esimerkiksi rotuakaan menisi varmaksi sanomaan (parin ilmoituksen perusteella "dobermanniksi" nimetty koira voi olla mikä vain mustaruskea ja suuri koira), enkä voi olla epäilemättä lievää liioitteluakin olevan mukana, mutta oikeasti, näitä ei saisi päästä sattumaan, ikinä. Koira on petoeläin - vaikka kotielämää pääosin viettääkin - ja petoeläimet todella pystyvät tappamaan suuriakin eläimiä. Vaikka minä en sanoisi, että koira, joka tappaa peuran, on potentiaalinen ihmisen päälle kävijä, niin koirista tietämättömälle sillä potentiaalisuudella (tai potentiaalisuudettomuudella) ei ole mitään väliä. Koira, joka kykenee tappamaan peuran, varmasti kykenisi tappamaan lapsenkin. Yleisestiottaen minä en vain ymmärrä, miksi koira, joka ei selkeästi ole hallinnassa, on ylipäätään vapaana? Miksei omistajaa näy mailla eikä halmeilla? Tällainen tilanne on taas vastuullisuuden multihuipentuma, joka ikävä kyllä päättyi hyvinkin ikävällä tavalla.

Tilanteessa on toki ollut mahdollista, että koira on karannut pidemmältä, sinkaissut omasta pihasta aidan yli, päätynyt kaupan edestä vieraiden ulkoiluttajien mukaan, kadonnut muuten vain, tai aivan mitä vain. Välttämättä vika ei ole omistajassa, ainakaan täysin, mutta en kuitenkaan voi olla peräänkuuluttamatta sitä vastuuta. Koirat on pidettävä kiinni, eivätkä ne missään tilanteessa ikinä saa tappaa hallitsemattomasti metsän eläimiä, säikytellä viattomia ohikulkijoita tai muutenkään häiritä muiden kuin omistajiensa elämää (tietenkin on toivottavaa, etteivät ne häiritsisi sitäkään). Nyky-yhteiskunta ei yksinkertaisesti salli sitä. Metsästykseenkin vaaditaan luvat, eikä ole todellakaan mitenkään päin hyväksyttävää, että koirien ollessa kyseessä mitä vain liikkuvaa saa metsästää milloin vain. Toivoisin kovasti, että koiran omistaja ilmottautuisi ja kantaisi vastuunsa tilanteesta, jotta tähän saataisiin jotain selvyyttä.

Niin toivon, että tämä juttu jäisi viimeiseksi uutiseksi koirien tekemistä tuhoista ja raateluista. Pahoin vain pelkään, että tässä suhteessa uutiskynnys alkaa olla niin matalalla, että juttuja tulee enmmänkin. "Marjastajia kasvoista purrut koira" paljastui onneksi väärinkäsitykseksi (miten sellaisia voi tällaisessa tapauksessa olla?), mutta yhden jutun jälkikäteen korjaaminen ei koirien entistä pahemmin mennyttä mainetta tuo takaisin. Mudin raadelleet bulmastiffit, ihmisten päälle käyneet koirat, lapsia purreet ja lenkkeilijöiden päälle hyökkineet koirat ovat uutisissa niin usein, että minua henkilökohtaisesti oikeasti pelottaa. Lähes aina kyseessä on vapaana ollut koira, joka ei selkeästi ole omistajansa hallinnassa. ( http://www.iltalehti.fi/haku/index.shtml?cof=FORID%3A11&ie=ISO-8859-1&q=koira&sa.x=0&sa.y=0&cx=partner-pub-5390384955801438%3Ahi29lkzeata#1011 )

Milläköhän ihmiset - nimenomaan koirien omistajat - saisi tosissaan ymmärtämään koiran vaarallisuuden eläimenä? Ja sen, että jokainen eläin on aina arvaamaton, vaikka se kuinka "normaalisti" olisi luotettava? Itse en tosiaan pahastuisi, vaikka ulkona liikkumassa näkuisi enemmänkin kuonokopallisia koiria, kopat kun eivät koiraa mitenkään häiritse, mutta pelastaisivat monelta haaverilta. Pakollinen BH-koekin voisi kannustaa ihmisiä kouluttamaan koiransa edes hivenen paremmin, jotta ne suurimmalta osin edes pysyisivät hallinnassa. Surullisen usein sitä näkee täysin kouluttamattomia koiria, jotka juoksentelevat pää viidentenä jälkana pitkin metsiä viisveisaten omistajansa huudoista ja kiroamisista.

Tästä eteenpäin taas pidän itsekin koiriamme entistä tiukemmin kiinni. Aivan sama, vaikka ne tulevat käskystä luokse, ja ainut mitä ne aiheuttavat, on ärsyyntyminen haukkumiseen - eikä sitäkään onneksi kovin usein. Kuitenkin, haluaisin kovasti että edes osittain koirilla olisi jotensakin hyvä maine tulevaisuudessakin, ja pyrin mielelläni edistämään sitä, vaikka se tarkottaisi koirien ulkoiluttamista entistäkin rajoitetummin vapaana.